• info@shutterednature.com

Vogelen rondom Longyearbyen

Vogelen rondom Longyearbyen

Een paar weken geleden zag ik een aanbieding dat de Polar Bear Special cruise nu 50 procent goedkoper was. Varen met een ijsbreker om ijsberen te zien? Dat lijkt mij wel wat! Het zien van een ijsbeer is wat veel vogelaars ooit nog wel eens willen doen en voor mij was dat niet anders. Het voordeel van laat boeken is ook dat je niet erg lang hoeft te wachten voordat de reis begint. Na een lange reis en een nachtje slapen op de vloer van vliegveld Gardermoen in Oslo landt mijn vliegtuig op het vliegveld van Longyearbyen. Het schip vertrekt pas morgenmiddag dus ik heb tijd om wat te vogelen voordat de echte reis begint. Nadat ik mijn spullen heb opgeborgen is het tijd om wat vogels te gaan zoeken!

Bij de camping, die niet zo ver van het dorp vandaan is, kun je fietsen huren en dat ben ik dan ook van plan. Uiteraard loop ik langs de waterlijn van het schip naar de camping, wie weet wat het oplevert! Al snel komen de eerste eenden langs vliegen, helaas blijken het gewone eiders te zijn. De volgende eend die langs komt vliegen is echter geen eider, maar een schitterend mannetje koningseider! Dit was één van mijn grootste wenssoorten en het is fijn dat die al snel lukt. Ook enkele paarse strandlopers laten zich van dichtbij fotograferen. Alles is lekker tam! Bij de camping broeden verschillende noordse sterns en die vallen alles aan wat in hun buurt komt, een poolvos moet dus vastberaden zijn als hij daar iets wil gaan snaaien.

Paarse strandloper

Noordse stern

Als de fiets is opgehaald, gaat het allemaal wat sneller, maar al snel moet ik weer afstappen voor een prachtige volwassen kleine jager. Hij laat zich erg goed benaderen, al blijkt hij ook niet helemaal gediend te zijn van mijn aandacht. Net als de noordse sterns valt hij verwoed aan. Als de plaatjes geschoten zijn ga ik dan ook maar weer door. Bij een kennel voor sledehonden zou dé plek voor ivoormeeuw moeten zijn. Een mythische soort die echt helemaal bovenaan het verlanglijstje staat. Eerst breng ik een bezoekje aan een stel vogelaars die met een scoop een groep eenden aan het bekijken zijn. Ze blijken een Stellers eider gevonden te hebben! Ook voor hier een zeldzame soort, ik had er al op gehoopt want hij was al eerder gemeld. Terwijl ik daar nog sta, komt ineens de ivoormeeuw langs vliegen! Hij gaat richting de hondenkennels en daar kan ik hem dan ook redelijk op de foto zetten. Ik ben in elk geval erg blij dat deze soort zo vroeg al, goed gelukt is.

Kleine jager

Sneeuwgors

Ivoormeeuw

Grote burgemeester

Ik ga even snel terug naar de boot voor een prima maaltijd, waarna de laatste uren worden besteed bij een geweldig paartje rosse franjepoot. Ze zijn allebei in het fantastische zomerkleed wat die beesten hebben en samen met hun kenmerkende tamheid maakt dit dat het echt vogels zijn waar je wel een uur bij kunt doorbrengen. Omdat het niet donker wordt is de verleiding groot om door te blijven gaan, maar uiteindelijk lig ik toch rond 1 uur in mijn bed.

Rosse franjepoot (vrouwtje links, mannetje rechts)

De volgende ochtend ga ik al weer vroeg op pad, want ik heb een tip gekregen dat een eindje buiten het dorp een kolonie kleine alken zou zitten. Onderweg zie ik nog hoe kleine jagers met z’n tweeën een poolvos aanvallen. Helaas te ver weg voor echt goede foto’s, maar ik ben toch erg blij met mijn eerste poolvos. De poolvos heeft voor een deel zijn zomervacht al en voor een deel nog zijn wintervacht.

Poolvos

Voor de kleine alken moet geklommen worden, maar ik zie wel elke keer groepjes rondvliegen. Op een gegeven moment lukt het om een klein groepje op enkele meters te benaderen en ze blijven gelukkig zitten. Fantastisch! Het is een erg mooie ervaring om in je eentje halverwege een berghelling te zitten terwijl de luid roepende kleine alken om je oren vliegen. Hiervoor kom je naar Spitsbergen!

Kleine alk

Als ik op een gegeven moment genoeg heb van de kleine alken, hoor ik ineens een vogel roepen. Al snel zie ik waar het om gaat: een alpensneeuwhoen komt naar beneden vliegen! Dat was de laatste soort die ik nog hoopte te zien en hij werkt fantastisch mee. Ik zie waar de vogel landt en het lukt me om hem uiteindelijk tot op één meter (!) te benaderen. Tijd voor een plaatje van de vogel in het landschap!

Alpensneeuwhoen

Na deze succesvolle ochtend ga ik terug. Het lukt nu ook nog om een mooi mannetje rosse franjepoot beter op de foto te zetten.

‘s Middags vertrekt de boot richting het noorden, naar de ijsberen!

Nadat ik van een geweldige reis ben terug gekomen, heb ik nog bijna de hele dag om vogels te kijken. Papegaaiduikers, zwarte zeekoeten, kortbekzeekoeten en ivoormeeuwen zijn al heel erg mooi gelukt op reis.

Papegaaiduiker

Zwarte zeekoet

Kortbekzeekoet

Ivoormeeuw

Ik haal mijn fiets weer op bij de camping en ik fiets nu richting de oostkant van het eiland omdat daar ergens grauwe franjepoten goed te doen moesten zijn, een soort die ik tot dusver heb gemist. Eerst besteed ik echter tijd aan een paartje ijseenden. Ik kan ze heel goed benaderen. Vogels die ik ken van ver weg langs de Brouwersdam, maar die nu op een paar meter afstand zitten!

IJseend (vrouwtje voor, mannetje erachter)

Ik heb geluk want ik kan een lift krijgen van een groepje Amerikanen die ik op de boot al heb ontmoet. Het blijkt dat de grauwe franjepoten een behoorlijk eind buiten het dorp zitten, dus dat had me anders aardig wat kilometers fietsten gekost. De draaitollen zijn minder makkelijk op de foto te zetten dan hun wat rustigere rosse neven, maar uiteindelijk ben ik tevreden met het resultaat. Allemaal zijn ze in geweldig zomerkleed uiteraard.

Grauwe franjepoot

Aan de andere kant van de weg zit een paartje koningseider met een paar prachtige adult zomerkleed roodkeelduikers.

Roodkeelduiker

Van beide soorten had ik nog geen close ups maar dat komt nu ook goed! Wat zijn koningseiders toch fantastisch mooi…

Koningseider (vrouwtje links, mannetje rechts)

Na een goed bestede dag slaap ik nog een paar uur bij de camping voordat het vliegtuig om 1 uur ’s nachts weer vertrekt. Als ik mijn tent uit kom, zie ik ineens een poolvos langslopen. Die wordt al snel verwelkomt door de krijsende noordse sterns. Het is een mooie afsluiting van een geweldige reis!

Wil je meer lezen van de ijsberen? Klik dan hier!

Voor het reisverslag, ga naar mammalwatching.com

 

LennartVerheuvel

Laat je bericht achter

%d bloggers liken dit: