• info@shutterednature.com

Wachten op een lynx…

Wachten op een lynx…

Het is al weer een tijdje geleden dat ik besloten heb om mij in het buitenland op de katten te gaan richten (lees hier waarom). Ik had dus al allerlei grootste plannen, maar tot nu toe had ik er nog niet één gezien. Daar moest maar eens verandering in komen! De pardellynx is de meest zeldzame kattensoort ter wereld en is ook met uitsterven bedreigd. Gelukkig gaat het weer wat beter met de soort, maar nog steeds schommelt het aantal exemplaren ergens rond de 500, niet zo heel veel dus. Toch is deze kattensoort veel makkelijker te zien dan de Euraziatische lynx. Je moet naar Sierra de Andujar in Spanje gaan en met een beetje geluk zie je hem dan. Dat is dus ook wat ik van plan ben, maar in plaats van daar de weg af te rijden en de omgeving af te scopen, wil ik hem écht dichtbij hebben. Ik heb daarom voor drie dagen een fotohut geboekt in het gebied in de hoop hem mooi langs te zien komen. Na een vlucht van Amsterdam naar Malaga heb ik met de huurauto naar Andujar gereden om daar een nachtje in de auto te slapen. De volgende ochtend word ik met een 4×4 het gebied in gereden naar één van de hutten. Als ik daar goed en wel ben geïnstalleerd kan het wachten beginnen….

Inmiddels zit ik al op mijn derde dag. In de afgelopen twee dagen heb ik nog niet gezien wat ik wilde zien. Weliswaar kwam op de eerste dag een lynx mooi dichtbij langslopen (op zes meter ongeveer!), maar die heb ik alleen van de achterkant op de foto kunnen zetten. Ik heb dus mijn eerste kat wel gezien, maar ik ben nog steeds niet tevreden. Ik heb me wel vermaakt met de vogels die ook af en toe bij de hut komen zitten. Een kuifleeuwerikje, rode patrijzen en een kuifmees komen dichtbij langs. Leuk, maar niet waarvoor ik ben gekomen!

Nu is het dus de derde dag en het is dit keer erg mistig. Het duurt dan ook een tijdje voordat er genoeg licht is om de converter erop te doen. Voor het eerst zie ik wel een konijn rond huppen. Het favoriete voedsel van de lynx, wie weet belooft dat wat goeds.

Dan opeens om 11 uur komt ineens een lynx uit de bosjes lopen! Als een soort geest in de mist loopt hij geruisloos voorlangs. Ik begin meteen foto’s te maken en dat geluid hoort ze (het is blijkbaar een zij). Ze kijkt me dus even kort aan en loopt dan weer meteen door om zich daarna niet meer te laten zien. Ik blijf zeer gelukkig achter. Om dit moment te kunnen meemaken heb ik bijna dertig uur zittend in een hut doorgebracht, dus hij voelt extra goed als het dan eindelijk gebeurt!

De volgende ochtend stap ik met een uitermate tevreden gevoel op het vliegtuig, de eerste kat is in de tas!

Benieuwd hoe Sierra de Andujar bij nacht er uit ziet? Klik dan hier!

Ik heb ook een verslag van deze reis gemaakt, je kunt het vinden op Mammalwatching.com

LennartVerheuvel

Laat je bericht achter

%d bloggers liken dit: