• info@shutterednature.com

Met de mokoro door de Okavango

Met de mokoro door de Okavango

De Okavango Delta is het grootste deltagebied dat niet met de zee verbonden is en ik mocht een klein stukje ervan bezoeken. Het meest voor de hand liggende vervoersmiddel in een waterrijk gebied is uiteraard een boot, maar de Okavango is op veel plaatsen erg ondiep: zo’n halve meter. Lokale bewoners hebben daarom al eeuwenlang uitgeholde boomstammen, mokoro’s, gebruikt om zich snel voor te bewegen in dit moerasgebied. Tegenwoordig is het een toeristenbusiness en zijn de mokoro’s van kunststof, het werkt allemaal nog wel op dezelfde manier! Je gaat met z’n tweetjes in een mokoro zitten en achterop staat dan iemand die je voortboomt. Het plan was om met de groep te overnachten in de Okavangodelta en daar dan met mokoro’s naar toe te gaan, de volgende ochtend zouden we dan een bushwalk doen. Aan het einde van de middag voeren we het gebied in en dat leverde mooie plaatjes op.

De volgende ochtend gingen we te voet op pad en we zagen onze eerste giraffen. Ook een wrattenzwijntje kwam voorbij rennen, waarbij hij zijn staart grappig recht omhoog houdt. Groepen zebra’s en gnoes rennen her en der rond terwijl we lopen door gras dat soms een meter hoog is en een bateleur boven onze hoofden zweeft. Het is een hele bijzondere ervaring. Dit voelt toch heel anders dan met je auto door een safaripark rijden! Helaas komen we geen grote roofdieren tegen, maar die komen hopelijk nog. Ik ben wel erg blij met twee lelkraanvogels (wattled crane), dat is wereldwijd een zeldzame soort en de Okavango zou een van de goed plekken moeten zijn om hem te zien. Je kunt in de diavoorstelling door ons wandeltochtje bladeren!

Deze diashow vereist JavaScript.

Als we na een inspannende ochtend weer terug zijn, is het bijna tijd om te vertrekken. Het zou voor mij echter nog beter worden. Ik heb namelijk een prima band opgebouwd met Kebi (geen idee of je het zo schrijft, zo klinkt het tenminste), een lokale gids die ook bij de mokoroploeg zit, maar zich meer dan de anderen ook interesseert voor vogels. Dat schept een band! Als we na de ochtend dus weer terug zijn bij het kamp, wenkt hij mij om met hem mee te gaan. Hij gaat me een privétochtje geven naar nijlpaarden die dichtbij liggen te badderen! Even later liggen we stil tussen het riet te wachten, het duur niet lang of opeens komt een gigantische kop uit het water en klapt een bek ter grootte van de motorkap van een auto open. Gaaf! Zo liggen we met z’n tweeën tussen het riet terwijl voor ons de nijlpaarden een beetje aan het luieren zijn en allemaal aparte geluiden maken. Heel bijzonder om mee te maken!

Een eindje verder loopt een groepje litschiewaterbokken. Antilopen die afhankelijk zijn van water. Ze zijn normaal niet makkelijk te benaderen, maar tegen de wind in gaan we voorzichtig met de mokoro dichtbij. De dieren kijken ons nieuwsgierig aan, maar gaan niet weg. We drijven langzaam dichterbij. Op een gegeven moment vinden ze het toch te gortig en gaan er vandoor.

Wij varen weer terug terwijl nog een groepje witwangsterns langs vliegt en een malachite kingfisher voor de mokoro wegschiet. Helaas kunnen we niet langer in Okavango blijven, maar dit is zeker een gebied waar ik ooit naar terug zou willen!

 

Wil je ook andere zoogdieren zien? Klik hier voor olifanten en hoefdieren!

We zagen ook een aantal kattensoorten. Klik hier voor leeuw, luipaard en cheetah!

Uiteraard zit Afrika ook vol met vogels. Kijk naar foto’s van de savanne, de Afrikaanse tuin, het moeras en hornbills.

Ook kent Afrika veel bijzondere landschappen. Kijk hier voor meer foto’s van Okavango, Sossusvlei en Spitzkoppe.

LennartVerheuvel

Laat je bericht achter

%d bloggers liken dit: