• info@shutterednature.com

Savannesoap

Savannesoap

We zijn nu ongeveer anderhalve week met een groep van zeventien op vakantie. We verplaatsen ons in drie auto’s. Vandaag is de dag dat we eindelijk het Etosha National Park zullen gaan bezoeken. De dag ervoor waren we vertrokken uit Maun in Botswana en zijn we via de grens in een ruk doorgereden naar Etosha. Voor wie wel eens op de kaart kijkt: dat is een behoorlijk eind. We waren zes uur ’s ochtends vertrokken en we kwamen om ongeveer half 3 ’s nachts aan. Snel de tentjes opgezet en om half zes stonden we al weer voor de poorten van het park te wachten tot we naar binnen mochten. Maar nu ging het toch eindelijk beginnen!

De ochtend leverde allerlei nieuwe en aansprekende soorten op, zoals een zwarte neushoorn en koritrap. Ook nieuw waren twee roofdieren, namelijk een zadeljakhals en een gevlekte hyena. De hyena deed niet zoveel en de jakhals liep er belangstellend omheen te snuffelen. Dan zie je ook gelijk hoe groot zo’n hyena is.

’s Middags gingen we even in Halali, een klein plekje in het park, zwemmen. Rond twee uur gingen we weer op pad, helemaal fris en weer vol goede moed. Het werd een mooie middag! Het begon bij een drinkplek waar een zwarte neushoorn mooi aan kwam stappen.

Toen we een eindje verder reden zagen we ineens grote vogels uit de lucht komen: gieren! Als die zo bij elkaar vliegen dan kan dat maar één ding betekenen: een kill! Het duurt niet lang of we zien een echt savannetafereel voor ons liggen. Een dode zebra ligt op de grond en twee jakhalzen trekken eraan. Daarnaast, keurig op een rijtje zitten witruggieren en dat rijtje wordt steeds langer. Ook een grotere gier zit er tussen, dat is een oorgier.

Terwijl we er zo naar zitten te kijken, met een laag zonnetje dat alles in een mooi licht zet, vragen we ons wel af wie die zebra neergelegd heeft. Voor de jakhalzen gaat dat wel een beetje boven hun vermogens. We hoeven niet lang te wachten, opeens komt een groep springbokken naar ons toe stuiven.

Dan zien we wat hen heeft opgeschrikt, een leeuwin!

De leeuwin komt uiteraard haar prooi opeisen. Zo zijn we getuige van een echte savannesoap, van die miniverhalen die elke dag overal in Afrika plaatsvinden en die we tot dan toe alleen maar op natuurfilms hadden gezien. Een van de jakhalzen wil zich niet laten kennen, maar tegen een leeuwin kan hij niets beginnen. Die begint dus op haar gemak van haar prooi te kluiven.

Het verhaal is echter nog niet over. Honderd meter verder liepen namelijk twee secretarisvogels en die zijn in een struikje vlakbij de weg gaan zitten. Omdat er bij de leeuw nu toch niet meer zoveel gebeurt, rijden we daar even naar toe. Als we bij het struikje zijn, vliegen de secretarisvogels uit de struik en dat levert een heel fijn plaatje op.

Wat een enorme vogels zijn dat toch! Zo hebben we een geweldig uurtje op de Namibische savanne. De leeuw was wel een beetje ver weg, maar gelukkig zou die in het Pilanesberg park dichterbij komen.

De leeuw van Etosha is mijn allereerste leeuw, dus dat betekent een nieuwe soort op mijn wereldkattenlijst. Die staat nu op het indrukwekkende aantal van twee!

 

Benieuwd naar de katten die we nog meer zagen in Afrika? Klik hier!

Wil je meer vogels van Afrika zien? Kijk ook eens naar de vogels van de savanne, het moeras, de Afrikaanse tuin en hornbills.

Je kunt ook lezen over zoogdieren. Nijlpaarden in Okavango, olifanten en de hoefdieren van Afrika.

Afrika heeft veel mooie landschappen. Bekijk de foto’s van Okavango, Spitzkoppe en Sossusvlei.

LennartVerheuvel

Laat je bericht achter

%d bloggers liken dit: