• info@shutterednature.com

Vogels van het Afrikaanse moeras

Vogels van het Afrikaanse moeras

De Okavango Delta is de grootste binnenlandse delta ter wereld. Een aantal vogelsoorten voelt zich helemaal thuis in zo’n gebied. Tijdens mijn reis door Afrika heb ik ook gevaren door het moeras en overnacht in het moeras. Daar kun je hier meer over lezen. Uiteraard heb ik onderweg niet alleen aandacht voor het mooie landschap, maar vooral ook voor de vogels die daar in zitten. Je kunt namelijk veel verschillende vogels tegen komen die zich ofwel graag heel erg dicht bij het water willen bevinden ofwel iets verder van het water, maar niet té ver. Ik wil de foto’s van de wat meer opvallende vogels delen, er zitten een paar hele interessante bij!

Ik trap af met de allergrootste reiger ter wereld: Goliath Heron. Een reiger die wel 1,5 meter hoog wordt! Onze eigen blauwe reiger haalt net de meter niet. Een forse verschijning dus!

Een andere opvallende vogel met van die lange stelten is een zadelbekooievaar. Die snavel valt inderdaad aardig op als je hem voor het eerst ziet.

Ook Afrika kent de lepelaar! Onze eigen Europese lepelaar komt er, maar er is ook een Afrikaanse lepelaar. Hij lijkt op die van ons, maar ziet er toch echt een stuk anders uit.

IJsvogels blijven altijd hele aansprekende soorten. Helaas hebben wij er in Nederland maar eentje, maar in Afrika kun je veel meer soorten tegenkomen. De bonte ijsvogel is een mooie verschijning, maar is behoorlijk wijdverspreid over de wereld. Ik had hem in Israël ook al eens gezien. Toch ziet hij er niet verkeerd uit.

Een veel indrukwekkender ijsvogel is echter de Afrikaanse reuzenijsvogel. Daar waar de bonte ijsvogel onze ijsvogel, maar een dwerg laat lijken, doet de reuzenijsvogel dat met de bonte ijsvogel. Met zijn 46 centimeter lengte is het een enorme ijsvogel, de grootste van Afrika!

Ook speciale aandacht verdient de African Jacana. Dat is een vogel die uit een hele speciale familie komt. Er zijn maar acht soorten Jacana’s in de wereld. Het is een opvallende verschijning, een grote steltloper met een opvallend blauw voorhoofd. In de mokoro laten ze je nog wel eens erg dichtbij komen…

Een vogel die echt uniek is, is de hamerkop. Die is de enige in zijn familie. Dat was voor mij een grote wenssoort en hij was gelukkig niet zo moeilijk. Helaas lieten ze zich niet zo makkelijk op de foto zetten.

De Hadada-ibis liet ons wat dichterbij. Ook die ziet er behoorlijk apart uit.

Tenslotte zijn er nog de vogels die zich wat minder vlak bij het water bevinden, maar desondanks graag in het moeras te vinden zijn. De Swamp Boubou heeft daar ook zijn naam aan te danken.

Een Little Bee-eater is een kleurige verschijning.

En een Afrikaanse bonte kwikstaart maakt toch nét iets meer indruk dan onze eigen witte kwikstaart.

 

Wil je meer vogels van Afrika zien? Kijk ook eens naar de vogels van de savanne, de Afrikaanse tuin en hornbills.

Je kunt ook lezen over zoogdieren. Nijlpaarden in Okavango, olifanten en de hoefdieren van Afrika.

We zagen zelfs een paar katten! Lees over leeuwen, luipaarden en cheetahs.

Afrika heeft veel mooie landschappen. Bekijk de foto’s van Okavango, Spitzkoppe en Sossusvlei.

LennartVerheuvel

Laat je bericht achter

%d bloggers liken dit: