• info@shutterednature.com

Hoefdieren van Afrika

Hoefdieren van Afrika

Afrika is rijk aan verschillende soorten hoefdieren: van de prehistorisch aandoende neushoorns tot de kleine steenbokantilope. Het leek mij daarom wel leuk om daar in een aparte blog ook aandacht aan te besteden en een overzicht te geven van de hoefdieren die je zoal kunt tegen komen en die ik ook ben tegen gekomen op mijn reis door Zuid-Afrika, Botswana en Namibië.

Ik trap maar gelijk af met de meest aansprekende soort, waarom zou je tenslotte het beste voor het laatst bewaren? Dat is voor mij de neushoorn. Wereldwijd bestaan er maar vijf soorten neushoorns en alle vijf worden ze (ernstig) bedreigd of staan ze op het punt van uitsterven. Dat is natuurlijk erg zonde, vooral als je ziet wat voor een unieke dieren het zijn. In Afrika kun je twee soorten tegenkomen namelijk de witte en de zwarte neushoorn. Deze laatste is de meest zeldzame, maar is wel goed te doen in Etosha National Park in Namibië. Mijn eerste neushoorn die ik in mijn leven zag beschikte gelukkig nog over twee enorme horens, zo horen ze! Later kregen we nog de kans om er eentje beter en van dichterbij te bekijken.

De witte neushoorn zag ik in het Pilanesberg Park in Zuid-Afrika. Hoewel de naam anders doet vermoeden is de kleur niet het grootste verschil tussen de twee soorten. Op de foto kun je ook al zien dat de zwarte neushoorn een haaklip heeft en een anders gevormde kop, de witte neushoorn heeft juist brede lippen. Reden waarom sommige ze ook wel haaklip- en breedlipneushoorn noemen (in het Engels tenminste). Ik vind zwarte en witte neushoorn persoonlijk charmanter klinken, de verschillen moet iedereen dan zelf maar opzoeken.

Nog zo’n  apart dier is de giraffe. Een dier dat met geen ander dier ter wereld te verwarren is! In de bossen van Congo leeft nog een andere soort giraffe, de okapi. Hoewel de giraffe door sommige onderzoekers wordt onderverdeeld in verschillende soorten, is dat nog niet breed aanvaard. Er zijn dus wel verschillen te zien tussen de giraffen maar die zijn niet zo heel opvallend. In elk geval is het een bijzonder dier. Wat ik ook heel apart vond om te zien was dat de giraffe dorens van zeker een centimeter lang gewoon naar binnen werkt! Die tong moet echt van leer zijn…

De zebra is nog zo’n opvallend dier. Totaal niet moeilijk te zien in Afrika. De steppezebra is de meest algemene zebra, maar er is ook nog andere soort die ik daar heb gezien: Hartmann’s zebra, een ondersoort van de bergzebra.

De zebra’s hierboven zijn allemaal steppezebra’s

Maar dit is een bergzebra!

De wildebeest of gnoe is een dier dat in sommige Afrikaanse landen met duizenden tegelijk migreert. Ik zag alleen maar kleine groepjes. Overigens best apart dat we in Nederland het nodig gevonden hebben om een dier dat al een Nederlands klinkende naam heeft, nog zo’n compleet andere naam te geven…

Tenslotte zijn er nog verschillende soorten antilopen. Uiteraard is dat zo’n grote groep dieren dat die ook weer eigen families daarbinnen hebben, maar ik gooi ze nu maar even op een grote hoop. Een van de grootste antilopen die ik heb gezien is de grote koedoe. De mannetjes hebben vreemd gevormde geweien. Die antilope is makkelijk te vinden.

 

De waterbok is ook een grote antilope. Deze antilope is iets minder makkelijk te vinden, maar nog steeds wel goed te doen.

Een soort die minder bekend is, is de Roan’s antilope. De dieren op de foto hebben nog niet zulke volgroeide horens, maar als ze die wel hebben is het net een groot formaat geit. Wel een geit ter grootte van een paard natuurlijk!

Het hartenbeest is nog een grote antilope. Hij heeft een vreemd gevormde kop en kleine kromme horentjes.

De gemsbok is een opvallende verschijning met de lange horens en de wit met zwarte gekleurde kop.

Ik eindig met de meest algemene antilopen van Afrika. De eerste is de springbok, die kun je niet missen. De tweede is de Impala, die kun je nog minder missen. De derde is ook een impala maar dat is wel een zeldzame ondersoort: de black-faced impala.

Toch nog eentje dan, de kleinste antilope die ik heb gezien: de steenbokantilope. Helaas heb ik daar geen goede foto van kunnen maken. Een antilope die nog kleiner is, is de dikdik, die heb ik helaas niet gezien. Zoek hem vooral maar eens op, hij ziet er erg apart uit!

Ik vond dat olifanten een apart blog verdienden, dat kun je vinden via deze link. Klik hier voor nijlpaarden.

We zagen ook katten. Klik hier voor leeuw, luipaard en cheetah.

Afrika is rijk aan vogels, lees over vogels van de Afrikaanse tuin, het moeras, de savanne en hornbills.

Voor foto’s van Afrikaanse landschappen klik hier voor Okavango, Sossusvlei en Spitzkoppe.

LennartVerheuvel

Laat je bericht achter

%d bloggers liken dit: