• info@shutterednature.com

Olifanten: fascinerende beesten!

Olifanten: fascinerende beesten!

Voordat ik naar Afrika ging had ik niet zo veel met de olifant. Uiteraard het is een kolossaal dier met een slurf en slachttanden en dat zijn allemaal pluspunten, maar hij deed me gewoon niet zo veel. De eerste olifant die ik zag was een afgeleefd vrouwtje die haar laatste jaren aan het slijten was in de Okavango. Erg gaaf natuurlijk om je eerste olifant te zien, maar nog steeds zorgde dat niet echt voor veel andere gedachten over de olifant. Tot dat je ze in een groepje bezig ziet.

Olifanten staan bekend als slimme dieren en dat kun je zien! In Etosha in Namibië kwamen we een hele groep tegen. Ook dat is een verhaal apart trouwens. Op de eerste dag in Etosha wilden we aan het einde van de dag het park weer uit rijden. Onze route zou langs het Olifantsbad lopen: een plek waar olifanten graag gaan badderen, een toepasselijke naam dus. Onderweg kwamen we echter een busje tegen en dat busje bleek een lekke band te hebben. Niet alleen was dat het geval, maar ze waren er al acht kilometer op doorgereden! Het wiel zag er nu uit als een spoorwiel, de velg was volledig weggesleten (!). Ze bleken niet zo handig te zijn met het verwisselen van banden dus daar hebben we ze even mee geholpen. Intussen ging de zon onder.

Toen we weer gingen rijden was het dan ook al bijna donker. Op een gegeven moment reden we bijna bij Olifantsbad en zagen we takjes en poep op de weg liggen. Niet kort daarna gebeurde waar we al voor gevreesd hadden, de weg wordt versperd door olifanten! Snel willen we keren en terwijl we keren horen we van dichtbij een luid en nogal agressief klinkend getrompetter. Wegwezen! We kunnen dus weer helemaal terug door het inmiddels helemaal donkere park. Dat levert overigens nog wel een mooie gevlekte hyena op. Onder politiebegeleiding moeten we vervolgens het park uit. Dat valt allemaal nog wel mee, twee mannen met een pet op komen even het hek open maken en we kunnen weg. Een interessante ervaring met olifanten dus!

De volgende dag kunnen we ze echter met daglicht bekijken en dan valt op hoeveel er eigenlijk gebeurt in zo’n groep. De groep bevat een aantal volwassen dieren en kleintjes van verschillende grootte. De volwassenen bemoeien zich een beetje met de kleintjes die in het water aan het badderen zijn. Één heel klein olifantje durft niet en staat te twijfelen aan de waterkant terwijl de moeder aanmoedigend met de slurf duwt. Naar deze dieren kun je echt uren kijken!

De tweede ervaring was in Zuid-Afrika in het Pilanesberg park. Daar heb je allemaal grote hutten waarvan uit je het water over kan kijken. We hadden het geluk dat voor een van die hutten zich twee olifanten bevonden die met elkaar aan het spelen waren. Heel apart om te zien, vaak draaiden ze hun slurven in elkaar, liepen ze achter elkaar aan en waren ze een beetje heen en weer te duwen, uiteraard met een hoop gespetter. Later blijkt dat het een soort paringsritueel is, want dan volgt ook daadwerkelijk het paren. Deze dieren vertonen dus heel veel variatie in hun gedrag en daardoor kun je naar ze blijven kijken. De olifant is zeker een van mijn favoriete dieren geworden! Helaas zijn de foto’s nog niet helemaal wat ik er van gehoopt had, maar je kunt wel mooi de interactie zien, hopelijk komen er in de toekomst betere!

Olifanten zijn niet de enige zoogdieren die in Afrika te vinden zijn. Klik hier voor andere hoefdieren en nijlpaarden.

We zagen ook katten. Klik hier voor leeuw, luipaard en cheetah.

Afrika is rijk aan vogels, lees over vogels van de Afrikaanse tuin, het moeras, de savanne en hornbills.

Voor foto’s van Afrikaanse landschappen klik hier voor Okavango, Sossusvlei en Spitzkoppe.

LennartVerheuvel

Laat je bericht achter

%d bloggers liken dit: