• info@shutterednature.com

Vogels van de Afrikaanse tuin

Vogels van de Afrikaanse tuin

Hoewel de Nederlandse tuin meer vogels herbergt dan je op het eerste gezicht zou denken, gezien de resultaten van de jaarlijkse Tuinvogeltelling, is de Afrikaanse tuin toch andere koek. Hier geen merels, koolmeesjes of vinkjes, maar heel andere vogels. In sommige opzichten blijft de basis wel hetzelfde, ook hier kennen ze tortelduiven bijvoorbeeld, maar daar komt nog een hele hoop meer bij.

Als eerste een hele aparte, de Grey Go-Away bird, zo genoemd vanwege het geluid dat hij maakt. Een opvallende verschijning met een grote kuif.

Iets minder spectaculair, maar hij mag er toch ook zeker zijn is een Mousebird. Parkietachtige vogels met een hele lange staart en een kuif op hun kop. De vogel op de foto is een White-Backed Mousebird.

In die zelfde richting zijn er ook nog de papegaaien. Bij een papegaai denk je al meteen aan een mooie vogel en de Meyers Parrot vormt daar geen uitzondering op. Vooral de kleur blauw is erg speciaal!

Vervolgens zijn er de sunbirds, prachtige vogels die we in Nederland helaas niet hebben, maar in de warmere delen van de wereld veel meer voorkomen. Ik heb twee soorten wel aardig op de foto kunnen zetten en daarnaast nog twee andere gezien.

White-bellied Sunbird mannetje

White-bellied Sunbird vrouwtje

Dusky Sunbird

Andere kleine vogels die je in veel Afrikaanse tuinen aantreft zijn wevers. De meeste zijn de veel voorkomende Village Weavers, maar in de buurt van Okavango kun je ook de mooie Holubs Golden Weaver aantreffen. De vogels die het meest hun sporen achterlaten op het landschap zijn echter de Sociable Weavers. Deze vogels zijn inderdaad vrij sociaal, ze bouwen enorme nesten waar ze met z’n allen in verblijven. Die nesten zijn echt gigantisch!

Village Weaver

Holub’s Golden Weaver

Sociable Weaver

Die nesten zijn écht groot!

Uiteraard zijn er ook duiven, een Ring-Necked Dove lijkt veel op onze eigen Turkse tortel, een Red-eyed Dove heeft er ook veel weg van maar heeft wel een opvallend rood oog. Een Laughing dove heeft al wat meer kleur op de veren, maar mijn favoriet was toch de Emerald-spotted Wood Dove. Een klein duifje die hele mooie bronskleurige vlekken op de vleugels heeft.

Ring-necked Dove

Red-eyed Dove

Laughing Dove

Emerald-spotted Wood Dove

Zo zou ik nog wel even door kunnen gaan, want heel veel vogels in Afrika zien er mooi uit, maar ik denk dat het handig is als ik de rest in een galerij stop. Dat bladert ook wat sneller. Uiteraard zet ik er hier en daar wel een beschrijving bij!

 

Wil je meer vogels van Afrika zien? Kijk ook eens naar de vogels van de savanne, het moeras en hornbills.

Je kunt ook lezen over zoogdieren. Nijlpaarden in Okavango, olifanten en de hoefdieren van Afrika.

We zagen zelfs een paar katten! Lees over leeuwen, luipaarden en cheetahs.

Afrika heeft veel mooie landschappen. Bekijk de foto’s van Okavango, Spitzkoppe en Sossusvlei.

LennartVerheuvel

Laat je bericht achter

%d bloggers liken dit: