• info@shutterednature.com

Vogels van de savanne

Vogels van de savanne

Als je het woord savanne zegt, dan zullen veel mensen wellicht aan leeuwen of olifanten denken. Die soorten komen daar inderdaad voor en ze zijn ook zeker de moeite waard! Toch kan ik iedereen aanraden om in dat zoogdierengeweld ook eens aandacht te besteden aan de vogels die zich daar tussen voortbewegen. Uiteraard heb je de struisvogel, de grootste vogel ter wereld, al kan ie dan niet vliegen. Die zullen de meeste mensen nog wel kennen en ook wel op hun wensenlijstje hebben staan als ze op safari gaan. En eerlijk is eerlijk, ze mogen er zijn.

Toch verdienen ook andere vogels de aandacht. Wat dacht je bijvoorbeeld van een secretarisvogel. Een vogel waar je veel minder mensen over hoort als ze naar Afrika zijn geweest. Wat mij betreft is het een vogel die nog veel aansprekender is dan een struisvogel. Zeg nou zelf, wat is er nu niet gaaf aan deze vogel. Het is een roofvogel, hij heeft mooie sierveren op zijn kop, niet van dat vage dons dat een struisvogel heeft en hij kan tenminste vliegen! Niet te vergeten, het is ook een grote jongen: een spanwijdte van ongeveer 2 meter en in de loop 1.38 meter hoog, daar kan een zeearend nog wat van leren! Het is dus niet voor niets dat juist deze vogel veel vogelgidsen in Afrika siert, volkomen terecht naar mijn idee.

Een andere iconische vogel van de Afrikaanse savanne is de Koritrap. Opnieuw een forse vogel met een hele aparte kop. Daarnaast is het ook nog eens de zwaarste vogel ter wereld die kan vliegen, dat lukt een struisvogel of een koningspinguïn niet! Kortom, ook dit is een vogel die uw aandacht verdient als u naar Afrika gaat.

Daarnaast zijn er natuurlijk nog veel andere aansprekende vogels van de savanne, die wellicht minder zullen opvallen, maar evengoed erg mooi zijn als je op ze gaat letten. Het maakt je safari toch wat afwisselender in plaats van dat je alleen maar op de grote zoogdieren aan het letten bent.

Als eerste is er bijvoorbeeld het kleinere neefje van de koritrap: Northern Black Korhaan. Een leuk beestje die zijn nek op een grappige manier naar achteren kan bewegen.

Dan is er nog een dikke kip: het helmparelhoen. Noem het een lelijk beest, die kop is inderdaad niet zo heel aantrekkelijk, maar de geparelde veren laten duidelijk zien waar zijn naam vandaan komt. En die kop is eigenlijk ook best apart met die knobbel of helm erop.

Roofvogels spreken veel mensen aan, mij ook. Gieren zijn wellicht niet de favoriete vogels van de meesten. Toch als je ze beter gaat bekijken hebben ook die dieren wel wat, dat vind ik tenminste. En mocht je het niks vinden dan is er in elk geval nog hun enorme spanwijdte, dat is ook wat waard. Daarnaast is je savanne-ervaring toch niet compleet als je niet een keer bij een dier hebt gestaan dat is gedood door een roofdier en waarover de gieren dan geruisloos cirkelen, wachtend op hun beurt. Dat gedrag kan op zijn beurt weer een handig hulpmiddeltje zijn om een troep leeuwen te vinden die net van een verse kill aan het genieten zijn, nuttige dieren die gieren! Als je op de foto goed kijkt, zie je twee verschillende soorten gieren.

Een andere roofvogel is de grijze wouw. Een leuke kleine roofvogel die je op safari redelijk makkelijk tegenkomt. Met een beetje geluk blijven ze zelfs zitten als je heel dichtbij komt.

De Pale Chanting Goshawk, of zanghavik, is een soort die er ook bij hoort op de savanne. In Etosha in Namibië struikel je er over. Deze vogel is ook best een tweede blik waard.

Tenslotte heb je nog de vogels waar vogelaars erg blij van worden, maar die normale mensen wellicht niet zo aanspreken.  Probeer ze toch maar eens te zoeken, het is in elk geval een mooie afleiding en wellicht gaan ze vanzelf toch aanspreken. Ze hebben allemaal wel wat!

Zo is er bijvoorbeeld eksterklauwier, een klauwier die in alles heel erg op een ekster lijkt!

Ook tapuiten ontbreken niet op de savanne. In dit geval een Ant-eating chat in sfeervol licht.

Als je goed kijkt dan kun je op sommige zoogdieren nog een verstekeling aantreffen. Een roodsnavelossenpikker op een doodgewone koe in dit geval.

Ook de waaierstaarten zijn aansprekende vogels, de staart steekt vaak fier rechtop. In dit geval een Kalahari Scrub Robin.

Behalve als het heel warm is natuurlijk… Ook een andere soort: White-Browed Scrub Robin.

Als je dan moe in het kamp bent aangekomen is er een vogel die veel kabaal maakt, maar er ook niet verkeerd uitziet. Een spreeuw maar dan ietsje glanzender! Een glansspreeuw dus, als je hem te eten geeft, zoekt hij zichzelf op in het vogelboek.

Een Cape Starling in dit geval!

 

Wil je meer vogels van Afrika zien? Kijk ook eens naar de vogels van de Afrikaanse tuin, het moeras en hornbills.

Je kunt ook lezen over zoogdieren. Nijlpaarden in Okavango, olifanten en de hoefdieren van Afrika.

We zagen zelfs een paar katten! Lees over leeuwen, luipaarden en cheetahs.

Afrika heeft veel mooie landschappen. Bekijk de foto’s van Okavango, Spitzkoppe en Sossusvlei.

LennartVerheuvel

Laat je bericht achter

%d bloggers liken dit: