• info@shutterednature.com

Ook de nacht is (soms) vol met dieren!

Ook de nacht is (soms) vol met dieren!

We zijn in de Westelijke Sahara op zoek naar een woestijnkat. Daar kun je hier meer over lezen. De tactiek om hem te zien is om de weg tussen Dakhla en Aousserd ‘s nachts op en neer te rijden en dan met zaklampen de woestijn in te schijnen in de hoop een woestijnkat of een ander nachtdier aan te treffen.

De eerste nacht dat we er zijn, willen we dat dan ook gaan doen. We hebben echter lange tijd niets. ‘s Nachts dieren vinden is hard werken! Je hebt niet hier en daar eens een leuk vogeltje die je op de foto kunt zetten. Als je iets ziet is het vaak iets goeds, maar daar moet je soms wel lang op wachten! We rijden nu al meer dan twee uur in het donker zonder dat we ook maar iets gezien hebben.

Dan opeens loopt er over de weg een kat! Ik kan het haast niet geloven nu we al zo lang niets gezien hebben. Snel stoppen we en we slagen erin om hem terug te vinden. We zien al meteen dat het niet onze gehoopte woestijnkat is, maar waarschijnlijk een andere kattensoort: Afrikaanse wilde kat! Hij lijkt erg op huiskat, dus die moet je eerst kunnen uitsluiten. Gelukkig hebben we hem dichtbij dus dat kunnen we vrij snel doen. Weliswaar hebben we nog geen woestijnkat gezien, maar Afrikaanse wilde kat is ook een spiksplinternieuwe soort! Helaas zijn de foto’s nog niet al te best.

De nacht is echter nog niet voorbij. Opnieuw zien we weer lange tijd niets. Als we omgekeerd zijn om naar huis te rijden, terwijl we natuurlijk nog wel spotlighten, zien we opeens een kat in de berm zitten! Het blijkt opnieuw een Afrikaanse wilde kat te zijn, maar deze blijft ook zitten als we uitstappen. Hoewel foto’s bij daglicht altijd beter zijn, ben ik nu wel aardig tevreden met mijn plaatjes.

De rest van de reis passen we dezelfde tactiek toe. Gek genoeg zien we echter geen Afrikaanse wilde katten meer! Wel pakken we op een gegeven moment woestijnkat, hoewel die niet zo mooi is als overdag.

Ook de andere Sahara specialiteiten lukken.

Zo heb je de Lesser Egyptian Jerboa. Een knaagdier met een lange staart, met een pluimpje eraan. Daardoor hipt hij een beetje als een kangoeroe: een erg grappig beestje! Sommige zijn erg tam en laten zich ook fotograferen.

Nog meer aansprekende soorten zijn echter de twee woestijnvossen: fennek en woestijnvos, Fennec Fox en Rüppels fox in het Engels. Vooral de Fennek is een zeer aantrekkelijk beestje. Een heel klein vosje met gigantische Mickey Mouse oren. Na een tip van een bevriende vogelaar ontdekken we een stukje weg waar we er maar liefst twaalf op één nacht zien! Eentje zit zelfs op minder dan twee meter van de auto, maar we zijn niet snel genoeg met de foto’s…  Andere fenneks blijven gelukkig beter wachten.

Ook de woestijnvos lukt. Een vos die veel op onze rode vos lijkt, maar ook grotere oren heeft.

Een iets groter roofdier is de African Golden Wolf. Daar zien we er op één nacht vijf van, terwijl we andere soorten dan helemaal niet zien en daarna amper meer. Ook dat is een aansprekende woestijnsoort.

Zelfs vogels zien we af en toe! Dan denk je weer een goede nachtsoort te vinden, maar wordt je opeens voor de gek gehouden door een zwarte wouw of een arendbuizerd die in een boom een rustige slaapplek gevonden denken te hebben. Het meest verrast was ik nog door een jonge renvogel, die het een goed idee vond om ‘s nachts op de weg te gaan staan. Gelukkig heeft hij het overleefd!

Arendbuizerd

Renvogel

Zwarte wouw

Ik hoopte wel op woestijnoehoe, dat is tenslotte een vogel die je ‘s nachts verwacht tegen te komen. Ook deze vogel vertoont een beetje hetzelfde gedrag als de andere. Één nacht zien we er vijf achter elkaar en de rest van de dagen zien we ze niet meer.

Zoals je kunt zien is het ‘s nachts eigenlijk geen tijd om mooie foto’s van dieren te maken. Ik ben al blij dat ik alle soorten aardig herkenbaar op de foto heb gekregen en die Afrikaanse Wilde kat ziet er prima uit. Toch is spotlighten ook een beetje als schatzoeken, je schijnt tot je oogschijnsel ziet en dan is het bijna altijd wel wat leuks. Overdag moet je eerst allerlei dieren afscannen in de hoop een andere soort tegen te komen. Ik kan in elk geval naar huis met een kat waarop ik niet gerekend had. Afrikaanse wilde kat is officieel nog geen aparte soort, maar aangezien ik nog geen enkele wilde kat gezien heb, is hij voor mij mooi wel een nieuwe. Misschien splitten ze ‘m dan moet ik ook even achter die Europese aan!

Voor het verhaal achter de woestijnkat klik hier!

Voor foto’s van het landschap waarin we reden, kijk hier!

Voor meer cultureel georiënteerde foto’s kijk hier!

Voor een tripreport kijk hier.

LennartVerheuvel

Laat je bericht achter

%d bloggers liken dit: