• info@shutterednature.com

Vogels van de Westelijke Sahara

Vogels van de Westelijke Sahara

Kortgeleden was ik in de Westelijke Sahara op zoek naar een nieuwe kattensoort: de woestijnkat. Hoewel het zoeken naar die kat vooral betekent dat je ’s nachts veel uren moet maken, gingen we gelukkig ook overdag op pad. Vogels kijken doe je namelijk vooral overdag en minder ’s nachts. Vogels zijn er in de Sahara niet zo veel, maar het is wel kwaliteit wat er zit! Veel vogelaars worden van deze vogels erg blij en ik ook.

Het mooiste zijn toch wel de leeuweriken van de woestijn. De witbandleeuwerik was mijn grootste wenssoort. Een hele grote leeuwerik met een lange kromme snavel en opvallend wit-gebandeerde vleugels als hij wegvliegt, een droomsoort natuurlijk! Gelukkig bleek die niet al te moeilijk te zijn en liet hij zich zelfs goed fotograferen.

Een andere leeuwerik die ook erg hoog op het verlanglijstje stond was de Temmincks strandleeuwerik. Een strandleeuwerik is in Nederland al een heel gewilde soort, maar in deze contreien hebben ze in plaats van een gele kop, een spierwitte. Gelukkig was ook die niet zo moeilijk, hij was zelfs zo aardig om in het zonnetje te gaan zitten!

De kortteenleeuwerik was niet meer nieuw voor mij, maar het was alsnog leuk om deze vogel van wat dichterbij te zien.

De rosse woestijnleeuwerik was ook een nieuwe voor mij. Woestijnleeuwerik had ik al eens gezien, de rosse woestijnleeuwerik is daar een kleine fijnere versie van.

Zwartkruinvinkleeuwerik is ook een aansprekende leeuwerik van de woestijn, ik had niet op deze vogel gerekend, maar hij bleek eigenlijk best makkelijk.

Een Theklaleeuwerik verschilt weinig van een kuifleeuwerik, maar het is toch leuk als hij ineens vlak boven de auto luidkeels aan het zingen is.

De leeuwerik die echter het meest zeldzame van het stel is, de Dunn’s leeuwerik en laat dat nu juist de leeuwerik zijn die zich het best op de foto liet zetten! Mooi zacht avondzonnetje, dichtbij, geweldig!

Een andere familie die minstens zo aansprekend is als de leeuweriken zijn de tapuiten. Uiteraard mag de woestijntapuit niet ontbreken, de mannetjes zijn schitterend gekleurd. Ook een witkruintapuit mag er wezen. De soort die ik echter nog nooit gezien had was de roodstuittapuit. Gelukkig kwam ik er eentje tegen en nog wel een mooi mannetje! Helaas kwam hij niet zo dichtbij als ik gehoopt had, maar toch blijft het een mooie vogel!

Woestijntapuit

Witkruintapuit

Roodstuittapuit

Tenslotte zijn er nog de vogels die niet zo in een familie opereren in de Sahara, maar stuk voor stuk individueel zéér de moeite waard zijn. Een vogel die ik nog nooit had gezien was de renvogel. Vooraf was ik niet heel optimistisch over mijn kansen, maar dat bleek enorm mee te vallen. Als je dan ook nog een vogel in een zacht avondzonnetje vlakbij de weg hebt dan heb je een goede avond! Hoewel de keuze lastig is, is dit misschien wel mijn favoriete vogel van de reis.

Een andere vogel die ik hoopte te zien was de krekelprinia. Dat is een echte lokale specialiteit dus je kunt eigenlijk niet zonder naar huis! Hij bleek minder makkelijk te zijn dan ik dacht, maar toen ik op de laatste avond even een uurtje ging zoeken, lukte hij gauw genoeg.

Van klapeksters wordt elke vogelaar blij. In de Sahara heb je de ondersoort die ook wel woestijnklapekster genoemd wordt. Helaas lukte het de hele week niet om ze goed op de foto te krijgen, tot de laatste avond! Toen bleef ineens een klapekster goed zitten, toch gelukt!

Een woestijnmus is nog zo’n typische Saharaspecialiteit. Gelukkig waren ze niet zo moeilijk vooral het mannetje verschilt heel duidelijk van onze eigen huismus. Een heel fijn beestje!

Ik sluit af met twee grotere vogels. Als eerste een arendbuizerd. Hier kun je hem mooi in het landschap zien, meer liet de vogel ook niet toe trouwens.

Een bruinnekraaf is wellicht niet de meest aansprekende soort uit de woestijn, maar hij hoort er toch echt bij. Daarom heb ik ook daar maar even een fototje van gemaakt!

Wil je meer lezen over onze avonturen bij de woestijnkat? Klik hier!

Voor de resultaten van onze nachtelijke zoektochten, klik hier!

Voor wat cultuur uit de Westelijke Sahara, klik hier!

 

LennartVerheuvel

Laat je bericht achter

%d bloggers liken dit: