• info@shutterednature.com

Torres del Puma’s!

Torres del Puma’s!

Al twee jaar geleden begon ik met het plannen van deze reis, ik wilde namelijk aan het einde van mijn studietijd een keer een hele lange reis maken. Sindsdien zijn mijn ideeën over de indeling van de reis elke keer weer veranderd, maar uiteindelijk stond er toch een plan! Nu was het dan eindelijk zo ver: een reis van drie maanden door Zuid-Amerika was begonnen! Ik ben van plan om drie landen te bezoeken, namelijk Chili, Bolivia en Peru. Uiteraard is een doel van mij om te werken aan mijn kattenlijst, maar ook wil ik graag mijn Spaans verbeteren en staan er ook een aantal vogels op het wensenlijstje. De reis begint in het zuidelijkste vliegveld van Chili: Punta Arenas. De bestemming van dit deel van de trip is Torres del Paine: naar verluid de beste plek in de wereld om poema’s te zien.

Torres del Paine stelt niet teleur! Als we aankomen in het park besluiten we om eerst even naar een meer te lopen en daarna serieus te gaan zoeken. We lopen letterlijk vijf minuten het gebied in en BOEM! Daar ligt gewoon een poema op tien meter! Ik heb mijn brood nog in mijn hand want ik had er helemaal niet op gerekend dat we al zo snel succes zouden hebben. Snel probeer ik mijn camera van mij riem te halen en begin ik met knallen, gelukkig net op tijd want de poema staat lui op: ze stelt ons onverwachte bezoek toch niet helemaal op prijs. We volgen de poema als zij in het dichte struikgewas loopt en daar weet ik nog een kopportretje tussen de takken door te schieten. Als de poema lastiger te zien wordt besluiten de poema met rust te laten en lopen terug.

Koekoek!

We hadden in totaal ongeveer drie dagen gepland in Torres en dat blijkt nu al voldoende te zijn. In de dagen erna hebben we nog een geweldige ontmoeting met een andere poema. Ook dit keer is het een vrouwtje en ze laat zich geweldig bekijken. Ik ben erg blij met mijn foto als ze voorlangs de mooie besneeuwde bergtoppen van Torres del Paine loopt. Met een knipoog verdwijnt ze achter de heuvels.

Eye of the tiger…. Niet helemaal, maar een poema mag er ook zijn!

Jij ook nog een prettige dag!

Het beste moest echter nog komen… Op de laatste dag hebben we eigenlijk alleen de ochtend om te zoeken. We zijn al snel succesvol, maar dit keer zijn de poema’s op afstand en we kunnen niet dichterbij. Ons totaalaantal staat echter al op zeven en dat is toch een heel prima resultaat voor een paar dagen! Op ons laatste ritje door het park gebeurt echter nog iets heel bijzonders, opeens zien we twee oren boven een steen uitsteken! Dat moet een poema zijn! We stappen uit en terwijl we ons verplaatsen kunnen we de poema steeds beter zien, het zijn er twee! Als we nog iets verder doorlopen zien we dat het om drie poema’s gaat! Op het oog volwassen dieren, maar in werkelijkheid twee jonge vrouwtjes en een jong mannetje. Ik weet meteen welke foto ik van deze poema’s wil hebben dus ik loop snel wat omhoog om ze alle drie goed erop te kunnen krijgen. Als ik in de juiste positie ben, ga ik knippen en hoop ik dat de droomfoto erbij zit.

Leuk, weer een poema!

Hé, twee!

Ook goeie morgen!

Best day ever, drie poema’s!

Poema in zwartwit!

Let op de witte vlekken achter de oren, om de één of andere reden hebben alle katten dat, iets wat me pas opviel

Tijd om afscheid te nemen!

We volgen de poema’s nog een hele tijd. Ze hebben absoluut geen haast en doen het rustig aan. Het is een beetje surrealistisch om je op tien meter van deze dieren te bevinden, die ons zonder moeite zouden kunnen doden, maar gelukkig gedragen de poema’s van Torres del Paine zich heel behoorlijk. Het is alleen zaak om niet al te snel te bewegen en niet te gaan rennen. Op een gegeven moment lopen de poema’s verder het gebied in en moeten we ze met rust laten. Uiteraard heb ik honderden foto’s geknipt, maar ik scroll snel naar dat ene moment toen ze met zijn drieën bij elkaar zaten. Ja! Hij zit erbij! Ik heb zeker tien foto’s waarop ze me net niet allemaal aankijken, maar er zit er eentje bij waar dat wel het geval is. Geweldig! Uiteraard zijn de lichtomstandigheden niet optimaal, maar wat een ontzettend gaaf moment!

Droomfoto: drie poema’s bij elkaar! Let ook op het grootteverschil, het grijze mannetje is duidelijk anders dan de twee vrouwtjes

Op dit soort momenten geniet je echt weer van je hobby en is het alle moeite voor de komende tijd even waard. Mijn reis is uitstekend begonnen, in de loop van de tijd hoop ik meer verhalen te kunnen plaatsen van het verdere verloop van mijn reis. Ik ben pas net begonnen met foto’s bewerken en het zijn er aardig wat (zo’n 20.000) dus er is nog genoeg materiaal! Voorlopig reis ik met uitstekende ‘pumastats’ door naar de volgende bestemming: Vuurland!

Poemastats, genomen voor het moment supreme. Gelukkig is er aan de rechterkant nog ruimte voor drie extra streepjes!

LennartVerheuvel

Laat je bericht achter

%d bloggers liken dit: