• info@shutterednature.com

Vogels van Patagonië

Vogels van Patagonië

Het belangrijkste doel van mijn bezoek aan Patagonië was het zien van poema’s. Dat lukte aardig, maar uiteraard probeer ik ook altijd aandacht te besteden aan de vogels. Patagonië heeft een aantal hele gave specialiteiten zoals Magellanic Plover en Magellanic Woodpecker. Dit blog gaat echter niet over die soorten omdat ik die niet kon vinden… Gelukkig zijn er ook andere aansprekende soorten, hieronder laat ik een selectie zien van mijn foto’s en licht ik ze ook verder toe.

Een hele fijne soort was de Great Grebe, de grootste fuut ter wereld. Wij vonden een mooi paartje op een kalm meertje. Dat zijn van die fijne vogelmomenten, langs de waterkant liggen wachten tot de futen steeds dichterbij komen…

Terwijl we de futen aan het fotograferen waren,  keek een Black-chested Buzzard-Eagle belangstellend toe. Deze vogel heeft een opvallend vliegbeeld omdat hij een heel korte staart heeft.

Als je het hebt over roofvogels dan kun je niet om caracara ’s heen in Zuid-Amerika. Patagonië heeft er vier, waarvan ik er drie gezien heb. Hieronder staan de twee meest voorkomende vogels. De Southern Crested Caracara is een vogel die door heel Zuid-Amerika voorkomt, de Chimango is meer een Chileense specialiteit.

Chimango Caracara

Southern Crested Caracara

Een andere vogel die van aas houdt en ook nog eens een iconische soort is, is de Andescondor. Helaas vlogen ze niet zo dichtbij, maar het blijven indrukwekkende vogels.

De Aplomado Falcon is de Zuid-Amerikaanse equivalent van onze slechtvalk, hoewel slechtvalk ook op het continent voorkomt. Ik had een meewerkende vogel op Vuurland, dat lukt me met slechtvalken in Nederland nou nooit!

Als je langs de waterkant loopt kun je als vogelaar je hart ophalen. Het begint al met de flamingo’s, Chili kent drie soorten flamingo’s waarvan er twee alleen in de Andes voorkomen. De Chileense flamingo is echter ook tegen de besneeuwde bergtoppen van Patagonië te bewonderen.

Chili kent daarnaast maar liefst vier soorten aalscholver, waarvan er drie in Patagonië voorkomen. De Neotropic cormorant lijkt veel op onze aalscholver en ziet er niet zo spectaculair uit. De Imperial shag daarentegen is schitterend met een mooie kuif. De Magellanic cormorant is een echte Patagonische specialiteit en die lukte gelukkig ook.

Neotropical Cormorant

Imperial shag

Magellanic cormorant

Verder zwemt er natuurlijk nog veel meer in het water. Zo zijn er de twee zwanen, Black-necked Swan en Coscoroba Swan. De Coscoroba is de kleinste zwaan ter wereld en heeft een apart gevormde snavel.

Black-necked swan

Coscoroba swan

Steamerducks zijn inderdaad net stoomboten. Het zijn grote eenden amper vliegen (en één soort kan dat ook niet), maar zich stevig voortpeddelen.

Iets groter zijn er dan nog de ganzen. De Upland Goose is een algemene soort die vooral op de grasvlakten te vinden is. De Kelp Goose zit voornamelijk aan de waterkant, het is een witte gans maar toch een stuk verfijnder dan die vogels die de parken bevolken!

Mannetje Upland Goose geflankeerd door twee vrouwtjes

Mannetje Kelp Goose

Tenslotte zijn er nog de watervogels die juist wel erg goed kunnen vliegen. De Dolphin Gull is een mooie meeuw en een fijne specialiteit. Daarnaast is er nog de Wenkbrauwalbatros, een vogel die in Nederland een echte droomsoort is en voor mij ook mijn eerste albatros. Een andere fijne grote zeevogel is de Southern Giant Petrel, waar de Wenkbrauwalbatros nog wel mogelijk is in Nederland is dat met deze echt niet het geval: een hele toffe soort!

Dolphin Gull

Wenkbrauwalbatros

Southern Giant Petrel

Als afsluiting volgt er nog een mengsel van het wat kleinere grut. De Long-tailed Meadowlark is een prachtige vogel die erg algemeen is in Patagonië. De Fire-eyed Diucon is eveneens algemeen en heeft redelijk onopvallende kleuren maar wel een opvallend rood oog. De Rufous-collared Sparrow is niet bepaald een Patagonische specialiteit, ze komen werkelijk overal voor in Zuid-Amerika, maar met de sneeuw is het toch wel een fijn plaatje. De Patagonian Sierra Finch klinkt dan weer wel als een echte Patagonische specialiteit, maar hij komt ook daarbuiten voor.

Long-tailed Meadowlark

Fire-eyed Diucon

Rusty-collared Sparrow

Patagonian Sierra Finch

Last but not least, toch nog een wat grotere vogel: Lesser Rhea! Dit is een grote loopvogel die niet kan vliegen.

LennartVerheuvel

Laat je bericht achter

%d bloggers liken dit: