• info@shutterednature.com

Camelidspecial!

Camelidspecial!

Wilde kameelachtigen komen eigenlijk maar op een paar plekken op de wereld voor. Wie denkt ze te kunnen vinden in het Midden-Oosten of in de buurt van de Sahara heeft het mis: die zijn allemaal gedomesticeerd. Mongolië kent de Wild Bactrian Camel, voor de twee andere wilde kameelachtigen moet je naar Zuid-Amerika. Omdat ik ze daar zoveel gezien heb, vond ik het wel aardig om ze even apart wat aandacht te geven.

De Guanaco zag ik in Patagonië en op Vuurland. Het is de favoriete prooi van de poema in Torres del Paine, op Vuurland hebben ze geen natuurlijke vijanden. Het werd mij wel duidelijk dat de hekjes op Vuurland geen enkele belemmering zijn voor een Guanaco!

Deze diashow vereist JavaScript.

Daarnaast vind ik het ook altijd hilarisch om een kameelachtige te zien eten. Ik had dat al eens in de Sahara gezien en ook de Zuid-Amerikaanse familieleden kunnen er wat van. Als je ze gewoon bezig ziet dan valt het allemaal wel mee, maar als je er een serie foto’s van maakt dan nemen ze de gekste houdingen aan.

In het noorden vind je de Vicuña, deze kameelachtige is wat kleiner en verfijnder. Ook dat is trouwens een favoriete prooi van de poema. Ook van deze soort heb ik aardig wat foto’s kunnen maken.

 

Deze diashow vereist JavaScript.

Tenslotte zijn er nog twee gedomesticeerde varianten, die zijn natuurlijk ook erg bekend over de hele wereld. De alpaca is een gedomesticeerde afstammeling van de Vicuña en de lama is eigenlijk een gedomesticeerde Guanaco. Hoewel ik alle gedomesticeerde dieren meestal negeer, kon ik het toch niet laten om van deze lama’s even een foto te maken. Ze staan er mooi bij tenslotte.

Overigens worden baby alpaca’s door lokale mensen ook als toeristenlokkers ingezet. Vooral in de Peruaanse stad Cuzco zie je dat veel. Ik heb begrepen dat de baby alpaca’s vanwege de totaal andere omgeving en doordat ze op hele jonge leeftijd weggehaald worden van hun moeder, door stress maar enkele maanden leven en dan dood gaan. Je kunt dus maar beter een ander dier uitkiezen om mee op de foto te gaan, ze hebben vaak ook geiten :).

Dit soort tafereeltjes zien er aardig uit, maar voor de alpaca is het dus minder leuk.

Kijk hier voor een andere kameelachtige, de dromedaris!

 

LennartVerheuvel

Laat je bericht achter

%d bloggers liken dit: