• info@shutterednature.com

Aapjes kijken in Tambopata

Aapjes kijken in Tambopata

Na Bolivia ging ik naar Peru. Eerst twee weken naar een taalschool in Cuzco om Spaans te leren en daarna drie weken naar het Tambopata park om zoveel mogelijk dieren te zijn. Daar ging ik vrijwilligerswerk doen voor de organisatie Fauna Forever. Mijn doel was om tenminste één kattensoort te zien, maar dat is helaas niet gelukt. Gelukkig waren er wel andere mooie zoogdieren, bijvoorbeeld de verschillende apensoorten van Tambopata!

Op de plek waar ik zat, kon ik vijf soorten apen zien. Elke ochtend werden we gewekt door de brulapen en als je overdag door het regenwoud liep en veel geritsel hoorde dan wist je hoe laat het was: er komt weer een troep apen langs! Het was nog niet makkelijk om er goede foto’s van te maken, maar gelukkig zijn drie weken behoorlijk lang en kwam ik toch met wat leuke plaatjes thuis.

De Red Howler Monkey of de rode brulaap is de grootste aap in dit gebied. Een mannetje heeft een harem van enkele vrouwtjes en met z’n allen maken ze behoorlijk veel herrie. Vaak blijven ze echter hoog in de bomen zitten waardoor goede foto’s lastig zijn. Een keer had ik echter het geluk om er eentje dichtbij te zien en dat was gelukkig voldoende!

De Brown Capuchin Monkey of de bruine capuchijnaap is kleiner dan de howlers en leeft met een aantal soortegenoten samen in een groep. Met z’n allen maken ze het bos onveilig. Deze apen eten bijna alles. Ook vogelnestjes en hun eieren moeten eraan geloven als ze die tegenkomen. Als ze de kans krijgen pakken ze zelfs de vogels zelf en eten ze die ook nog op!

Dusky Titi Monkeys of de rode springapen leven vaak alleen met z’n tweeën. De dieren hebben een partner voor het leven en ze zorgen goed voor elkaar!

De Bolivian Squirrel Monkeys of Boliviaanse doodshoofdaapjes zijn toch wel mijn favorieten. Ze zijn nogal klein en kunnen soms in enorme groepen leven. Zelf kwam ik een keer een groep van wel veertig aapjes tegen! Ze hebben vaak een goede verhouding met de capuchijnapen. De capuchijnapen bewegen wat hoger door de bomen en houden de lucht in de gaten en de doodshoofdaapjes doen de onderkant en kijken of er geen jaguar aan komt. De aapjes zijn snel, maar gelukkig had ik er eentje die wel even wilde poseren!

Als laatste zijn er nog de Saddle-backed Tamarins of Bruinrugtamarins. Deze aapjes zijn het allerkleinst en leven ook in vrij grote groepen. Het bijzondere hier is weer dat er een vrouwtje, de matriarch, de leiding heeft. Ook dit zijn bijzonder fijne aapjes om naar te kijken!

 

LennartVerheuvel

Laat je bericht achter

%d bloggers liken dit: