• info@shutterednature.com

Genieten bij een clay lick

Red-and-green macaw / Groenvleugelara

Genieten bij een clay lick

Fotografen die naar het buitenland zijn geweest komen vaak terug met foto’s van de mooiste gekleurde vogels. Dan ga je al gauw denken dat het daar wel een stuk makkelijker zal zijn en dat die vogels allemaal keurig op je zitten wachten. Vaak moet je echter nog best wel wat moeite doen om die papegaai of parkiet er op te zetten! Op de ene plek gaat het natuurlijk ook makkelijker dan bij de andere. In Tambopata liep ik drie weken rond, maar in die drie weken kreeg ik eigenlijk nauwelijks de gelegenheid om een papegaai of een parkiet écht goed er op te zetten. Uiteraard lukt het af en toe in vlucht wel, maar ga maar eens proberen om een ara te benaderen! Gelukkig zijn er nog steeds wel manieren om toch dichtbij te komen. Een hele leuke optie is dan een clay lick.

Clay licks zijn kale wanden waar vogels en ook veel zoogdieren op af komen om aan mineralen te komen. Ze kunnen ook natuurlijk ontstaan doordat bijvoorbeeld een boom omvalt. Omdat er echter best wel wat clay licks te vinden zijn door de Amazone heen moet je ook bij een clay lick vaak ook nog eens geluk hebben dat er vogels op af komen. Uiteraard adverteren lodge eigenaren er graag mee dat de clay lick bij hun lodge garantie biedt voor massa’s ara’s en andere mooie vogels, maar meestal valt het dat dan nogal tegen. De clay lick die bij mij in de buurt lag, bleek echter wel heel goed te zijn! Ik ben er twee ochtenden geweest en dan is het echt genieten van al die prachtige gekleurde vogels die op tien meter afstand rondscharrelen.

Dat ziet er ongeveer zo uit!

Uiteraard zitten daar allemaal verschillende soorten tussen. Bijvoorbeeld een Yellow-crowned Amazon!

De mintgroene Southern Mealy Amazon lijkt wel wat op hem, maar heeft toch subtiele verschillen.

Bij de Orange-cheeked Parrot is het verschil daarentegen wel duidelijk!

Helaas zag ik geen Blue-headed Macaw, maar gelukkig lijkt de Blue-headed Parrot op hem!

Deze drie Dusky-headed Parakeets zitten keurig op een rijtje

White-bellied Parrots pakken het wat losser aan.

En dan zijn er de macaws! Chestnut-fronted macaws zoeken vaak een beetje de gezelligheid op.

Ik had ook geluk dat op een ochtend een van de grote joekels kwam buurten: Red-and-Green Macaw.

Om te laten zien dat je met lopen door de jungle of het staan op een canopy tower ook best leuke vogels kunt zien, hier nog een kleine selectie van de overige vogels van Tambopata!

 

LennartVerheuvel

Laat je bericht achter

%d bloggers liken dit: