• info@shutterednature.com

Lobo del Rio!

Lobo del Rio!

Tijdens mijn tijd in Zuid-Amerika stond er nog een ander dier hoog op mijn wensenlijstje: Giant Otter! Het is de grootste otter ter wereld en omdat ik sowieso nog nooit een otter gezien had, leek het me wel aardig om juist deze te zien. In Tambopata had ik eindelijk die kans. Omdat ik was gevraagd om last minute bij te springen om Duitse toeristen rond te leiden (niet gedacht dat ik nog zoveel Duits zou praten in Zuid-Amerika), kreeg ik ook de kans om bij een goede plek te gaan zoeken. Een oxbow lake genaamd Tristianbatis waar ze regelmatig gezien werden. Uiteraard wilden de toeristen ze graag zien, maar ik kon dan mooi mee liften!

Bij het meer gingen we met z’n allen in een catamaran: een groot houten vlak op twee drijvers die dan al roeiend werd voortbewogen. We maakten dus langzaam een rondje over het meer, maar van de otters geen spoor. Wel zagen we mooie hoatzins, een hele bijzondere vogel en ik was blij dat ik ze nog eens goed kon bekijken, maar we kwamen natuurlijk voor de otters! Op een gegeven moment zagen we in de verte een hoop gespetter, dat moesten die otters zijn! Helaas bleken er ook in dit meer allerlei lokale belangen te spelen waardoor we alleen maar bepaalde delen van het meer mochten bevaren. Het deel waar we de activiteit zien, is dan ook het exclusieve territorium van een andere lodge en we mogen niet dichterbij! Heel frustrerend, vooral omdat het ook niet lukt om met de verrekijker desnoods een waarneming op afstand te doen.

We wachten een behoorlijke poos, maar uiteindelijk moeten we het opgeven en draaien we om en willen we teruggaan. Terwijl we draaien ze we opeens een groepje otters op de kant zitten! Daar hebben ze natuurlijk al die tijd gezeten, maar ze vielen niet op. In het laatste licht kunnen we toch nog genieten van deze prachtige dieren. Ze zien er op het oog vrij onschuldig uit, maar vergis je niet! Deze dieren kunnen met z’n allen een grote kaaiman doden als ze dat willen. Hoewel het zeker geen hondachtigen zijn, is de Spaanse naam Lobo del Rio goed gekozen. Deze dieren zijn in het water wat wolven zijn op het vasteland. Je kunt je handen dan ook maar beter niet in het water steken!

Lobo del Rio!

Een week later gaan we bij een ander oxbowlake genaamd Kokokocha kamperen en ook daar zouden otters moeten zitten. Als we in de vroege morgen met een roeiboot een tochtje over het meer maken komen we meerdere keren een groep otters tegen. Erg leuk om deze prachtige dieren nog eens goed te kunnen bekijken. Deze soort is in elk geval goed gelukt!

LennartVerheuvel

Laat je bericht achter

%d bloggers liken dit: