• info@shutterednature.com

Rode rotshaan: een bizar mooie vogel!

Rode rotshaan: een bizar mooie vogel!

Na bijna drie maanden reizen was het einde in zicht. Na drie weken in de Amazone ging ik nu nog voor ongeveer een week de Peruaanse Andes in en daarna zou ik het vliegtuig naar huis pakken. Een bezoek aan de Andes betekende in de eerste plaats een bezoek aan dé toeristische hotspot in Zuid-Amerika: Macchu Picchu!

Machu Picchu was een mooie ervaring, maar daarna was het toch echt tijd voor een vogel waar ik al de hele reis naar uitgekeken had: de rode rotshaan of Andean Cock of the Rock!

Het is een heel bijzondere vogel die er vreemd uitziet vanwege de veren op zijn kop waardoor zijn snavel nauwelijks te zien is. De mannetjes van deze soort baltsen bij een zogenaamde lek. Daar kun je dus meerdere rotshanen treffen die met z’n allen proberen de aandacht van de vrouwtjes te trekken. In de buurt van het plaatsje Quellomayo, ook niet zo ver van Machu Picchu, is zo’n lek en daar ging ik dan ook naar toe.

Onder begeleiding van een lokale gids die de plek goed wist te vinden liepen we vroeg in de ochtend door het prachtige cloudforest in de Peruaanse Andes. Op een gegeven moment horen we de roep van de rotshanen: ze zitten er nog! Voorzichtig lopen we het paadje af en dan zie ik er opeens een zitten! De buit is alvast binnen, maar nu de foto’s nog! Ik besteed de komende twee uur aan het fotograferen van de rotshanen. Met veel geduld benader ik ze en dat wordt beloond als een paar hanen mooi dichtbij gaan zitten. Het is een prachtige ervaring, midden tussen de baltsende rotshanen in de hoge Andes.

Uiteindelijk kom ik met een mooie serie foto’s thuis!

Het is zonder twijfel de mooiste vogel van de reis. De mooiste is voor het laatst bewaard! Over een weekje ben ik al weer thuis en dan over drie weken naar de andere kant van de wereld: Sabah op Borneo!

LennartVerheuvel

Laat je bericht achter

%d bloggers liken dit: