• info@shutterednature.com

Een glimp van een platkopkat

Een glimp van een platkopkat

Drie dagen heb ik gepland bij de Kinabatanganrivier. Mijn doel hier is om neusapen (Nasalis larvatus) te zien en ook hoop ik Orang-Oetan (Pongo pygmaeus) nog wat beter te kunnen bekijken. Daarnaast ga ik op pad met een gids om te proberen Bornean Ground Cuckoo (Carpococcyx radiceus) te zien. Stiekem heb ik echter nog wel een ander doel: Flat-headed Cat (Prionailurus planiceps), of in het Nederlands: platkopkat! Deze kat wordt ook bij deze rivier gezien, alleen moet daarvoor wel het water laag staan en dat is nu niet het geval. De eerste twee nachten dat ik er ben, ga ik nog wel fanatiek zoeken, maar de laatste nacht heb ik het wel gezien.

Desondanks ga ik uiteraard wel mee als er een avondrondje wordt georganiseerd door de lodge waar ik verblijf. We komen een Slow Loris tegen (gaaap) en nog wat ander normaal spul. Opeens ziet de boat driver oogschijnsel. In de veronderstelling dat het wel weer een civet zal zijn, richt ik ook mijn zaklamp. Dan staat het dier ineens op en loopt weg. Meteen zie ik dat het geen civet is, een vrij dik lichaam helemaal donkergrijs met wit aan de binnenkant van de poten. Met de camera in een hand vast weet ik nog twee foto’s te schieten. De boat driver bevestigt mijn vermoeden: dat was een platkopkat!

Ik baal toch wel behoorlijk dat ik niet meteen met mijn verrekijker ben gaan kijken want dan had ik hem gewoon heel mooi kunnen zien zitten. Het plaatje is heel erg slecht, het valt eigenlijk nog mee hoe bewogen de foto is met 1/16 met één hand geschoten, maar hij heeft scherp gesteld op de takken boven de kat in plaats van op de kat zelf.

Gelukkig hebben we daar altijd nog Wikipedia en de foto’s en het filmpje die daar op staan, geven toch een beetje een beeld van hoe het er uit heeft gezien. Met wat goede wil zijn ook wel  kenmerken op de foto terug te zien zoals de donkere vacht en de witte buik en binnenkant van de poten, maar een topwaarneming is het natuurlijk niet.

Platkopkat (bron: Wikipedia)

En een link naar het filmpje.

Helaas heb ik de kop van de kat niet zo goed kunnen zien, maar alleen zijn lijf. Ik ben toch wel erg blij dat ik deze soort aan het lijstje kan toevoegen, maar ik ga zeker nog een keer terug!

Voor andere katten van Borneo die zich een stuk beter lieten fotograferen, klik op de link voor Borneose nevelpanter, marmerkat of Sunda Leopard Cat.

Klik hier voor die andere ster van de Kinabatanganrivier: Bornean Ground-Cuckoo!

Klik hier voor een tripreport.

LennartVerheuvel

Laat je bericht achter

%d bloggers liken dit: