• info@shutterednature.com

Reis al vroeg geslaagd: marmerkat!

Reis al vroeg geslaagd: marmerkat!

Als ik op reis ga, probeer ik altijd van tevoren een beetje een realistische inschatting te maken wat er mogelijk is. Uiteraard is er dan ook altijd ruimte voor een beetje wishful thinking. Het grote doel voor mij in Borneo was om zoveel mogelijk nieuwe kattensoorten binnen te halen, maar ik wist ook wel dat het erg moeilijk kon worden. Er is maar één kat makkelijk in Borneo en dat is de Sunda luipaardkat (Prionailurus javanensis). Daarna wordt het meteen moeilijk! Er leven in totaal vijf katten op Borneo. De al eerder genoemde Sunda luipaardkat (Prionailarus javanensis), marmerkat (pardofelis marmorata), platkopkat (prionailurus planiceps), de grootste: de Borneose nevelpanter (neofelis diardi) en de allerzeldzaamste Borneogoudkat (pardofelis badia). Van die laatste wist ik wel het eigenlijk onmogelijk zou zijn om die te zien, maar ook alle andere katten zouden stuk voor stuk heel erg lastig worden. Ik had dus voor mezelf besloten dat mijn reis geslaagd zou zijn als ik een Sunda luipaardkat (Prionailurus javanensis) plus één van de andere katten gezien zou hebben.

Mijn reis startte in Danum Valley. Deze prachtige plek is een goede plek voor heel veel dieren op Borneo, maar ik ging er vooral naar toe voor de vogels. Met name de Bornean Bristlehead (Pityriasis gymnocephala) was een belangrijk target en die lukte nog ook!

Daarnaast was er ’s avonds de mogelijkheid om te gaan spotlighten. Er werd een tourtje aangeboden van 1,5 uur, maar later bleek dat je ook een privéjeep kon huren om drie uur mee op pad te gaan. Omdat ik al lang door had dat vele nachtelijke uren nodig zouden zijn om een kans te maken op die tweede kattensoort had ik in Deramakot tien dagen geregeld waarbij ik elke nacht zeven uur zou kunnen gaan zoeken: het echte werk! Ik verwachtte dan ook niet veel van die paar extra uurtjes in Danum, maar een eerste kennismaking met de Borneose nachtdieren maakt zo’n tochtje natuurlijk al snel leuk.

Ik had vier nachten in Danum. De eerste twee nachten ging ik mee met het tourtje van 1,5 uur, omdat pas bij de derde  nacht duidelijk was geworden dat 3 uur ook mogelijk was. Dat gingen we dus maar doen! Het is meteen al een goede nacht. We komen meerdere Maleise civetkatten (Viverra tangalunga) tegen waarvan eentje zich wel bijzonder tam gedraagt. Zo wil je al je nieuwe soorten zien!

Na ongeveer 1,5 uur rijden loopt er ineens een kat over de weg. De gids is snel om er een Marbled cat van te maken, maar het blijkt om een Sunda luipaardkat te gaan. Daar is dan toch al mijn  eerste kat op Borneo binnen! Helaas zien we hem niet heel goed.

Op de terugweg is het vrij rustig. Als we weer vrij dichtbij de lodge zijn, zie ik ineens geel oogschijnsel op de tak van een boom.

In de veronderstelling dat het wel om een civetkat zou gaan, bekijken we hem toch maar even door de verrekijker van een afstandje. Al snel wordt duidelijk dat het in elk geval geen civetkat is. Marmerkat of nevelpanter! Bij beter bekijken blijkt het een marmerkat te zijn: een van de lastigste katten van Azië! Deze kat wordt zelfs nog moeilijker geacht dan Borneose nevelpanter en we zijn daarom ook ontzettend blij dat we hem zien. De kat laat zich wel een kwartier lang uitgebreid bekijken.

Uiteindelijk besluit de kat dat hij wel genoeg heeft van de aandacht en komt ‘head first’ van de boom naar beneden!

Ontzettend gaaf om ook dat te zien omdat deze wijze van afdalen juist zo typerend voor deze soort is. Samen met nevelpanters en de Zuid-Amerikaanse Margay (Leopardus wiedii) is deze soort in staat om zijn enkels zo te draaien dat hij ‘head first’ naar beneden kan komen.

Een superwaarneming en ook eentje die meteen een heerlijk gevoel geeft voor de rest van de reis. Ik heb net 3 dagen van de 3 weken gehad en de reis is nu al geslaagd!

Benieuwd of die Borneose nevelpanter ook nog lukte? Kijk eens hier!

LennartVerheuvel

Laat je bericht achter

%d bloggers liken dit: