• info@shutterednature.com

Sunda Leopard Cat

Sunda Leopard Cat

De Sunda Leopard Cat (Prionailurus javanensis) is nog maar recent afgesplit door de IUCN Cat Specialist Group. Deze soort heeft nog geen Nederlandse naam, maar aangezien de gewone Leopard Cat nu nog Bengaalse tijgerkat heet, lijkt Sunda tijgerkat als naam mij voor de hand te liggen. Het was voor mij een van de minst moeilijke katten waar ik naar gezocht heb. Ze worden ook eigenlijk bij elk tripreport wel gemeld als mensen in de goede gebieden goed naar zoogdieren gezocht hebben. Mijn eerste zag ik in Danum, maar dat ging een beetje snel. Gelukkig kwamen er in Deramakot veel goede waarnemingen.

De eerste in Deramakot was een beetje op afstand, maar met het plaatje was ik best tevreden.

Daarna volgden er nog waarnemingen van het dier in het hoge gras. Een warmtebeeldcamera was daarbij soms heel erg handig. Gelukkig zijn ze niet zo schuw en waren ze daardoor best goed te fotograferen.

De beste waarneming was echter de onderstaande.

Dit dier liet zich wel vijf minuten lang uitgebreid bekijken terwijl hij een beetje aan het rondkijken was. De kat volgde een Island Palm Civet (Paradoxurus hermaphroditus) in de hoop een graantje mee te kunnen pikken van hetgeen de civet wist op te sporen. Niet zo’n hele zeldzame of lastig kat dus, maar het is ook wel eens lekker om er een echt goed te zien! Daarna heb ik nog meerdere waarnemingen gehad waaronder ook een koppel dat naar elkaar aan het roepen was.

Toch liever de wat meer spectaculaire katten? Kijk eens bij Marbled Cat, Sunda Clouded Leopard of Flat-headed Cat!

LennartVerheuvel

Laat je bericht achter

%d bloggers liken dit: