• info@shutterednature.com

Uilen van Borneo

Uilen van Borneo

Als je ’s nachts op zoek gaat naar zoogdieren dan zijn er bepaalde vogels die je juist dan ook kunt tegenkomen: uilen! Uilen zijn nooit heel makkelijk om te zien, maar als je veel uren maakt, lukt er altijd wel wat. Ik wist vijf soorten echt leuk vast te leggen. De zesde: een Northern Boobook/Noord-Aziatische valkuil (Ninox japonica) ging niet zo goed op de foto. Gelukkig lukte de meest aansprekende soort wel: een Barred Eagle Owl/Maleise oehoe (Bubo sumatranus)!

Dit is de grootste op Borneo voorkomende uil en het is ook een endemische ondersoort (ssp. tenuifasciatus). In mijn tien nachten 7 uur per nacht rijden door Deramakot hoorde ik deze uil best vaak, maar hem zien was nog niet makkelijk. Uiteindelijk had ik maar één goede waarneming, maar die mocht er zijn ook!

Een andere soort die ik veel vaker in Deramakot tegenkwam, was de Brown Wood Owl/Bruine bosuil (Strix leptogrammica). Ook geen verkeerde uil om te zien!

Als je ’s nachts in een bootje de Kinabatanganrivier op ging, kon je niet om de Buffy Fish Owl/Maleise Visuil (Ketupa ketupa) heen. Geen zeldzame soort dus, maar zeker een prachtige uil!

De soort waar ik meer moeite voor deed was de Oriental Bay Owl/Bruine uil (Phodilus badius). De eerste nacht lukt hij niet, maar dankzij de vaardigheden van de lokale gids lukte hij de tweede nacht wel. Wat een prachtig uiltje is dit!

Grappig genoeg lukte hij de derde nacht ook, helemaal bij toeval net toen we ook een platkopkat gezien hadden!

Ook het verhaal van de platkopkat lezen? Klik dan hier! Een waarschuwing: de foto’s zijn niet al te best…
Liever wat betere foto’s bekijken van katten die misschien nog iets meer tot de verbeelding spreken? Klik hier voor Borneose nevelpanter, marmerkat of de Sunda tijgerkat!

Voor wie toch meer heeft met de vogels hier nog een link naar de zoektocht naar de uiterst schuwe Maleise grondkoekoek of Bornean Ground Cuckoo!

LennartVerheuvel

Laat je bericht achter

%d bloggers liken dit: