• info@shutterednature.com

Civettenspecial

Banded Civet

Civettenspecial

De civetten (in het Nederlands Loewakken) behoren tot een groep zoogdieren die ik nog niet eerder gezien had. Ze worden ook wel civetkat genoemd, maar persoonlijk zie ik er echt geen kat in. Daarnaast staan ze bekend om de speciale koffie die wordt gemaakt doordat de civet een bepaalde koffiebes te eten krijgt en de pit die vervolgens in zijn poep terecht komt erg smakelijke koffie schijnt te geven… Op Borneo komen in totaal acht soorten voor en tijdens mijn Borneoreis in oktober 2019 waren deze dieren voor mij vooral een bijvangst terwijl ik op zoek naar katten was. Omdat het toch best wel gave dieren zijn en ik er in slaagde om vijf van de acht te zien, hierbij een civettenspecial!

Een van de meest algemene soorten die ik tegenkwam was de Malay Civet (Viverra tangalalunga) deze soort kwamen we veel tegen op nightdrives. Eentje was zelfs enorm tam en kwam even aan mijn laarzen snuffelen! Deze soort foerageert vooral op de grond.

Een civet die voornamelijk in bomen te vinden is, is de Small-toothed Palm Civet (Arctogalidia stigmatica). Ook dit is geen zeldzame soort.

De Island Palm Civet (Paradoxurus philippinensis) is eveneens veel in bomen te vinden en die heb ik ook veel gezien.

Minder algemeen was de Banded Civet (Hemigalus derbyanus). Deze soort was beduidend minder algemeen dan de andere. Toevallig had ik zowel in Danum, Deramakot als de Kinabatangan rivier in elk gebied één waarneming. Ook de tien dagen Deramakot zorgden dus niet voor meer waarnemingen al was de waarneming in Deramakot wel het allermooist!

Een echte zeldzame civet is de Otter Civet (Cynogale benetti). Dit was waarschijnlijk zelfs het lastigste zoogdier die ik heb waargenomen op mijn Borneoreis. Deze soort heeft een voorkeur voor natte gebieden waardoor hij minder vaak langs de weg te zien is. We hadden in Deramakot best vaak regenachtige avonden wat onze kansen zou moeten vergroten, maar desondanks leek het niet goed te komen met deze soort. Op de vierde nacht hadden we een hele snelle waarneming, maar daar zag ik bijna niets aan. Op de laatste nacht liet een exemplaar zich echter prima zien!

Toch liever katten? Lees over het Borneose nevelluipaard, de marmerkat, de Sunda luipaardkat of de platkopkat.

Vogels zaten er ook! Lees over de zoektocht naar de Borneose Grondkoekoek of bekijk de uilen van Borneo.

Een tripreport is te vinden op mammalwatching.com. 

 

LennartVerheuvel

Laat je bericht achter

%d bloggers liken dit: